Hájíme práva a zájmy podnikatelů a živnostníků proti státu!

• +420 777 038 047
  • podbcz

Radomil Bábek: Heslo „prostě to zakážeme!", nemá v civilizované zemi, co dělat

Stanovisko Podnikatelských odborů k záměru rozšířit pravomoc ministerstva zdravotnictví

Pandemický zákon je podle Podnikatelských odborů tvrdý a dává vládě příliš velkou moc. Navíc je to norma, která primárně nechrání občany ani podnikatele a živnostníky, ale umožňuje vládě, aby rozhodovala nekontrolovaně a dokonce, aby nemusela nést finanční odpovědnost za svá rozhodnutí. Takový zákon odmítáme a chceme jej zrušit. Vláda to však vidí jinak a ani tento Pandemický zákon s pravomocemi, které jí dává, jí nestačí. Ministr Vojtěch požaduje další zpřísnění a rozšíření pandemického zákona! To odmítáme a považujeme to za přiznání neschopnosti a bezradnosti vlády.

„Ještě jsme ani nesečetli všechny škody, které vláda svým protiprávním jednáním způsobila a ministři už přichází s nápadem uzákonit si preventivní plošné uzavírání celé země. Vlastně je to potvrzení tragické zoufalosti a neschopnosti kabinetu řešit jakýkoli problém věcně, koncepčně, a především podle již existujících zákonů," říká předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. Ministrům se podle něho zalíbilo řídit společnost restriktivně, to je oblíbená kratochvíle diktátorů. Heslo prostě to zakážeme, nemá v civilizované zemi, co dělat.

Podnikatelské odbory připomínají, že vláda se mimo zákon vědomě pohybuje od února letošního roku! Odhalily to emaily úředníků a opakovaně to potvrzují rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Nezákonné bylo uzavření maloobchodu. Nezákonné bylo uzavření služeb. Nezákonné bylo uzavření restaurací. Nově soud pravomocně rozhodl, že nezákonné bylo i uzavření škol. Vláda v krizi fatálně selhala. Její diletantství negativně ohrozilo život a práci 10 milionů obyvatel.

Výrok vicepremiéra Havlíčka – nebyli jsme právní špílmachři – dostává podle předsedy Podnikatelských odborů Radomila Bábka nový rozměr. „Na první pohled to vypadá, a pravomocné rozsudky soudu to potvrzují, že by se současní ministři ve věci dodržování zákonů neuplatnili ani jako náhradníci v týmu, který se snaží hrát okresní přebor. Děsivé však je, že díky nelegálním opatřením přihráli desítky miliard korun ze státní kasy do kapes miliardářů a oligarchů. Bylo právě to skrytým, ale skutečným důvodem protiprávního jednání vlády?" uzavírá Bábek.

Podnikatelské odbory – Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z. s. - mají více než 15 000 členů a jsou druhým největším zástupcem podnikatelů v ČR. Vznikly v únoru 2017 a jejich hlavním cílem je obrana živnostníků a drobných podnikatelů před nežádoucími a neoprávněným zásahy státu do podnikání.